Hva er faktura

Hva er faktura og hvordan betale den?

Som en ung voksen i dagens samfunn, er det mange ting vi trenger å sette oss inn i, inkludert økonomi og regninger. En ting du vil motta er en faktura, men hva er faktura, og hvordan betaler du den?

Inneholder annonse lenker, provisjon opptjenes fra kvalifiserende kjøp.

Innholdsfortegnelse

For mange unge som begynner å ta ansvar for sin egen økonomi, kan begreper som faktura og betalingsfrist virke forvirrende og skremmende. Men det er egentlig en ganske enkel sak, og i dette innlegget skal vi forklare hva er faktura, hvordan man betaler den og hva man må passe på.

Hva er faktura?

Faktura er en betalingsoppfordring som sendes fra en selger til en kjøper, en regning rett og slett. Den viser hva man har kjøpt og hvor mye man skal betale.

Det er vanligvis en oversikt over varene eller tjenestene som er kjøpt, prisen per enhet og totalprisen. Regningen vil også inneholde informasjon om selgeren, som navn, adresse og organisasjonsnummer. 

Hva betyr betalingsfristen?

Betalingsfristen er den tidsperioden som du har til rådighet for å betale fakturaen. Betalingsfristen varierer, men er typisk 14 dager fra fakturadato, noen har opptil 30 dager, slik som Klarna

Hvis du ikke betaler regningen innen betalingsfristen, kan du bli pålagt forsinkelsesrenter, purregebyr og muligens andre kostnader.

Om du fortsatt ikke betaler regningen blir den som regel sendt videre til et inkassobyrå som overtar innkrevingen av pengene. Når dette skjer kan summen du i utgangspunktet skulle betale bli så ekstremt mye høyere, da gebyrer og renter ofte er høye.

Hvorfor mottar du en faktura?

Du vil motta en faktura når du har kjøpt noe fra en selger, eller hvis du har inngått en avtale om å betale for en tjeneste, som for eksempel et abonnement. Den fungerer som en påminnelse om at du har en utestående betaling og at du er forpliktet til å betale for å unngå forsinkelse i tjeneste eller produkt.

Hva er faktura og hvordan betale den?

Hvordan betale fakturaen?

Det finnes mange forskjellige måter å betale regningen på. Vanligvis kan man betale via nettbank, mobilbank eller ved å bruke et betalingskort. Som regel vil det være en referanse eller et KID-nummer som man må oppgi ved betaling.

Den vanligste metoden er å betale via bankoverføring. Du kan finne informasjon om dette på fakturaen, som kontonummer og KID-nummer, som du må oppgi når du betaler, slik at betalingen blir registrert på det du har kjøpt.

Noen selgere tilbyr også betaling via bankkort eller Vipps. Sørg for å betale i god tid før forfallsdato, slik at du unngår forsinkelsesrenter og gebyrer.

Får jeg en kvittering når fakturaen er betalt?

Nei, dessverre gjelder ikke dette for alle fakturaer. Noen ganger vil du motta en bekreftelse på e-post etter å ha betalt fakturaen, men dette avhenger av hvilket selskap du har betalt til.

Noen selskaper tilbyr ikke denne tjenesten, så det kan være lurt å dobbeltsjekke med dem hvis du er usikker på om betalingen din har blitt mottatt.

Hva må jeg passe på når jeg betaler en faktura?

Det kan være litt forvirrende å lese første gangen du får den. Øverst vil det stå navnet på selgeren og kjøperen, og under dette vil det være en beskrivelse av produktet eller tjenesten som blir fakturert. Under beskrivelsen vil du finne beløpet som skal betales og forfallsdato. Sørg for å lese igjennom nøye for å unngå å overse eventuelle gebyrer og avgifter.

Når man betaler er det viktig å dobbeltsjekke at kontonummer, KID-nummer og beløp er korrekt. Det er også viktig å sjekke at betalingsfristen er riktig og at man har nok penger på kontoen til å betale fakturaen.

På alle fakturaer skal det stå organisasjonsnummer, gjør det ikke det kan det være et svindel forsøk, så det er lurt å dobbeltsjekke dette om du får en regning som du ikke helt skjønner hva er for eller til.

Hva er faktura og hvordan betale den?

Automatiser betalingen din

Hvis du har mange faste regninger hver måned, kan det være lurt å automatisere betalingene dine. Dette betyr at regningene dine vil bli betalt automatisk hver måned, slik at du ikke trenger å huske på å betale dem selv. Dette kan være spesielt nyttig for regninger som ikke har en fast forfallsdato, for eksempel strømregningen din.

Dette gjøres ved å inngå en avtalegiro. I nettbanken din kan du søke opp tilbydere og inngå avtale med dem. I mange tilfeller får du spørsmål om du vil inngå en avtale etter at du har betalt regningen. Du må da velge hvilken konto det skal bli trukket fra, hvor høyt beløp du vil tillate per måned eller per trekk, så kan du slippe å tenke mer på det.

Det er uansett lurt å sjekke nettbanken innimellom, hvis du plutselig får en regning som er høyere enn det du har satt som maksbeløp, vil ikke fakturaen bli betalt, da må du endre maksbeløpet.

For å unngå å betale unødvendige gebyrer og renter, er det lurt å sette opp et budsjett som gir deg en oversikt over alle regninger som skal betales. Det vil hjelpe deg å planlegge inntektene og utgiftene dine, og gi deg muligheten til å justere pengestrømmen din for å passe dine behov og ønsker.

Dette vil også hjelpe deg å unngå ubehagelige overraskelser, for eksempel å måtte dekke uforutsette utgifter med kredittkort når du ikke har nok penger til å dekke det ut av lønningen din.

Hva skjer hvis jeg ikke betaler fakturaen i tide?

Som nevnt tidligere, hvis du ikke betaler innenfor betalingsfristen, kan det hende at selgeren sender en påminnelse. En påminnelse kan ha påløpt gebyrer og/eller forsinkelsesrenter, og det kan koste mer enn å betale fakturaen i tide. Hvis den fortsatt ikke betales, kan selgeren etter noen ganger sende saken videre til inkasso eller til og med kreve saken for retten.

Nå skal det sies at selv om det ofte går bra å betale dagen etter forfallsdatoen, så kan det likevel lønne seg å betale før for å unngå unødvendige gebyrer og purringer. For hvis du betaler for sent og mottar en purring på grunn av det, vil det påløpe ekstra omkostninger og irritasjonsmomenter. Så å betale i god tid er alltid det beste alternativet når det kommer til regninger.

Flere typer

De fleste fakturaene man mottar er av kreditttypen, som vil si at man først mottar varene eller tjenestene, og så får man fakturaen i etterkant. Denne typen gir en utsettelse på betalingen, hvor man har en avtalt tidsfrist for å betale regningen.

På den andre siden har vi kontant baserte, som er kvitteringen man får etter å ha handlet mat eller andre varer der betaling skjer umiddelbart. Denne typen har ikke en utsettelse på betalingen, og man må betale så snart handelen er fullført.

Oppsummering

Det kan være enkel å forstå så lenge man tar seg tid til å lese fakturaen og forstå hva man betaler for. Det er også viktig å huske på at man ikke bør ignorere fakturaen eller betalingsfristen.

For å unngå ekstra kostnader og unødige bekymringer, kan man sette opp en påminnelse i kalenderen sin eller bruke en automatisk betalingstjeneste i nettbanken. Å betale i tide er en viktig del av å ta ansvar for sin egen økonomi, og det kan også hjelpe deg med å bygge gode betalings vaner for fremtiden.

Del siden!

Annonselenke

Lån fra 35.000 til 500.000 kroner, uten krav om sikkerhet i bolig.
Nedbetalingstid fra 1 til 15 år
Effektiv rente fra 5,01% til 25,00%.

Annonselenke

Priseksempel på lån: med et lån på 65.000 kr. og tilbakebetalingstid på 5 år, er det månedlige avdraget 1.562 kr. I tillegg kommer ekstra månedsgebyr på 45 kr. i faktureringsgebyr og 950 kr. i etableringsgebyr. Den totale kostnaden for lånet er da 93.730 kr. Nominell rente varierer fra minimum 4,90% til maksimum 21,95%. Effektiv rente varierer fra minimum 5,01% til maksimum 25,00%

Flere innlegg!

Annonselenke

Morrow Bank Mastercard

Fordeler med kredittkortet

  • Gebyrfritt og ingen årsavgift
  • Opptil 100.000 kr i kredittgrense
  • Reise- og avbestillingsforsikring
  • Inntil 50 dager rentefritt
  • 4 % bonus på Komplett.no
  • 2 % bonus ved kjøp av varer på nett (steder som er registrert som e-handelsvirksomhet av Mastercard).
  • 1 % bonus på andre kjøp

Annonse
Låneeksempel: Effektiv rente 24,42 %, 12 000 kr o/12 md, kostnad 1 481 kr, totalt 13 481 kr.

Annonselenke

Zensum tilbyr en tjeneste hvor du enkelt kan sammenligne refinansieringslån, enten med eller uten sikkerhet, samt forbrukslån.

I tillegg har Zensum en kredittkorttjeneste som lar deg søke hos flere långivere samtidig.

Dette gjør det mulig for deg å finne det kredittkorttilbudet som best matcher dine personlige behov.

Eksempel: Eff. rente 11,46%, 150 000 kr, o/5 år,  Kostnad: 45 234 kr. Totalt 195 240 kr

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hjelp oss å bli bedre

Vi vil høre fra deg, slik at LilleNordmann kan bli bedre.
Send oss en melding da vel!

Det er ikke lenge igjen til sommerfeiren starter! Viste du at det er fordeler med å bruke kredittkort på feire? Det kan du lese om her.

Bestiller du kredittkort nå får du kortet før sommeren begynner. I mange tilfeller kan du bruke digitalt kredittkort med en gang!

Vi anbefaler Morrow Bank Mastercard og Re:member Black, dette er på grunn av bonusene og rabattene du får med kortene.

Morrow Bank Mastercard

Fordeler med kredittkortet

  • Gebyrfritt og ingen årsavgift
  • Opptil 100.000 kr i kredittgrense
  • Reise- og avbestillingsforsikring
  • Inntil 50 dager rentefritt
  • 4% bonus hos Komplett.no
  • 2 % bonus ved kjøp av varer på nett (steder som er registrert som e-handelvirksomhet av Mastercard).
  • 1 % bonus på andre kjøp

Annonse
Låneeksempel: Effektiv rente 24,42 %, 12 000 kr o/12 md, kostnad 1 481 kr, totalt 13 481 kr.

Re:member Black

Fordeler med kredittkortet

  • Inntil 45 dager rentefri kreditt
  • Ingen årsavgift
  • Opptil 150.000 kr i kredittgrense
  • Opptil 20% rabatt i mer enn 200 nettbutikker med re:member reward
  • Reise- og avbestillingsforsikring når du betaler minst 50% av reisens transportkostnader med kortet

Annonselenke
Låneeksempel: Eff. rente 29,06 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 654 kr. Totalt 16 654 kr.